Skip to main content

Jártunk Erdélyben, ott ahol sok román ember él. Ezeket a Jézus ábrázolásokat találtuk egy kicsiny faluban.  Nem kell sokat menni, ezeket a fotókat kb. 150 méteren belül készítettük. Szinte minden ház előtt található egy-egy feszület naív ábrázolásban.

A kérdésünk pedig az lenne:

Te melyik Jézus ábrázolást választanád? A borítóképet Tenerife szigetén készítettük a Teide vulkán felvonójánál. Mennyivel jobb arra a szoborra ránézni, mint a bejegyzés aljában található Jézus ábrázolásokra, ahol kifeszítve ábrázolják ŐT! Melyik ábrázolás közvetíti igazán Jézus üzenetét?

Ha egy nőt meggyaláznak, összevagdalják, utána vajon így szeretné ha a halála után emlékeznének rá?

Szükség van egyáltalán Jézust ábrázolni?

Ezért álságosság az egyházak manipulálása. Jézus szenvedésével megváltotta állítólag mindannyiunk bűneit. Ha kicsit gondolkodunk, tehát ha Te elkövetsz valamit, akár holnap mondjuk embertársad ellen, azért is hirtelen megbocsátást nyersz. A másik megoldás, hogy besétálsz a templomba és meggyónnod, vagy bűnbocsánatért lefizetsz egy bizonyos összeget. A másik eset, hogy a pap feloldoz, ha elmondod a penitenciát.

A búcsúcédulákról itt olvashatsz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAcs%C3%BAc%C3%A9dula

Aztán észbe kaptak és megszüntették ezt, de a reformáció már az útjára elindult.

Az Ortodox egyház hívei ilyen Jézus ábrázolásokat tesznek a kertjükbe. Sajnos Magyarországon is lépten-nyomon előfordul hasonló ábrázolás, sőt valaki ezt a feszületet magán is hordja. Sokszor csúszik ki a szánkon – talán nem kellene, de mi is gyarló emberek vagyunk- hogy ugye minden rendben van veled? Nincs semmi gondod, minden működik, semmi sem fáj?! A válaszukban egy órákig tartó panaszkodásba csapnak át az emberek.

Ilyenkor egyetlen kérdést szoktunk még feltenni? Mit tennél meg azért, hogy ez a sok bajod megváltozzon?

Szereznél ismereteket a szakrális törvényekről, a szakrális anatómiáról,változtatnál a gondolkodásodon?

Ha nem szeretne ismereteket szerezni a szakrális anatómiáról, meghagyjuk neki a szenvedéshez való jogát. A szabad akarat a legfőbb törvény. Mindenki a saját sorsának a kovácsa. Ugye ismerős?

 

A fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penitencia:

Penitencia [ë-ë v. e-ë] főnév ..iát, ..iája (csak egyes számban)
1. (vallásügy) <Katolikusoknál> a gyóntató által a gyónóra vezeklésül kiszabott ima v. teendő, ill. ennek elmondása, elvégzése. → Kirója vkire a penitenciát; kiszabja a penitenciát; elvégzi a penitenciát.  A császár magában szállván … kéré az érseket, hogy adna néki penitenciát. Aki is hat holnapig kitiltá a templomból. (Mikes KelemenValami 25 miatyánk volta penitencia. (Mikszáth Kálmán) || a. (vallásügy) Bűnbánatképpen tartott vezeklés (önmegtartóztatás, önsanyargatás). Penitenciát tart.  Ez nagy bűn …: penitenciát kell ezért tartanod és ostoroznod testedet. (Vas Gereben)
2. (választékos) Általában büntetés, bűnhődés, (megérdemelt) szenvedés. Már az is penitencia volt számára, hogy nem mehetett el a barátjához.  A siralomházban töltött órák a legnagyobb tortúra és penitencia egy gonosztevőnek. (Jókai MórBóbiskolván lehajtott kardomon, Engedem a világot futni … S akkor megint világ lesz a világ S mi … Kirójjuk rá a penitenciát. (Ady Endre)
Szóösszetétel(ek): penitenciatartás.
penitenciás; penitenciáz v. penitenciázik.
Forrás:
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/p-44572/penitencia-45565/