Skip to main content

Ritkán mondjuk, hogy ülj le a TV elé, de most mondjuk.

Ma este 21 órakor az M5 műsorán.

A pozsonyi csata 907-ben a kora középkor legjelentősebb ütközete volt. A magyarság élet-halál harca, heroikus küzdelme, Árpád fejedelem vezérletével. A képlet egyszerű volt: ha győzünk megmaradunk, ha vereséget szenvedünk, eltűnünk a világból. A Keleti Frank Királyság döntő katonai csapást kívánt mérni a magyarokra, céljuk a magyarok teljes megsemmisítése volt. A túlerő többszörös. A film ennek a csatának állít emléket, bepillantást adva őseink mindennapi életébe, szokásaiba, hitvilágába.

Magyar ismeretterjesztő film, 2020

 

https://mediaklikk.hu/m5/cikk/a-pozsonyi-csata

 

– Mindig fontos lett volna kellő súlyán kezelni a történelemtanításunkban ezt a győzelmet, de soha nem késő bepótolni a mulasztásunkat. Végre változtatunk azon a kommunista időkből megörökölt, önsorsrontó történelemképen, amely szerint a magyar múlt vesztes csaták sorozata. Nem, nem az: az igazi patrióták ezt mindig is tudták.

A magyar múlt nem azonos az augsburgi csata, a muhi csata és a mohácsi csata sok-sok vereségével, a világosi fegyverletétellel, a trianoni országvesztéssel.

Mert bizony a magyar múlt legalább ennyi országmentéssel is azonos: mi több, ezekkel vagyunk azonosak a leginkább. Lévén, hogy itt vagyunk. Büszkén és erősen. Ezer éve államot alkotó népként a Kárpát-medencében – egy olyan magyar erőközpontként, amely mindenki számára példát tud mutatni a megmaradás hol politikai, hol pedig hadászati erényekkel gyakorolt mesterségéből. Ellenállva a ránk törő idegen kultúráknak és külső hatalmi központoknak. Lerázva eddig minden igát – a török hódoltságot, a Habsburg-uralmat, a szovjet megszállást csakúgy, mint a szuverenitásunkat kikezdeni próbáló brüsszeli próbálkozásokat.

 

Forrás:

Győzelem vagy halál, más lehetőség nem volt a pozsonyi csatában