Skip to main content

 

Emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket lenne szükséges ennünk. Helyette mit eszünk?

Gyárban készült élelmet sok ízben. Észre sem vesszük és már tömjük is magunkba.

Régen a helyi piacokra hozták a gazdát szekerekkel a finom helyben termett élelmet. Ma kamionok ezrei vannak az utakon – szennyezve a levegőnket – csak hogy a nagy multikba a világmárkák el tudják juttatni azt az élelmet amelyet a világ másik pontján pont neked a Bakonyban vagy akárhol enned kell. Ugye nem is tudnál nélküle élni?

Nem a medvére haragszunk aki azt énekli, hogy “rájsz rájsz bébi” – mert pont ez az egy reklám, ami szerintünk még vicces is- hanem magára a rendszerre.

Magyar embernek nem szükséges algát enni – még ha MLM rendszerben jó nagy meggazdagodást ígérnek akkor sem.

Téged sem kergetett haza apád fekete ribizli vesszővel a kóborlásból, mert nem etted meg az algádat rendesen,  és nem nyaltad ki a tányérodat az alga pörkölt maradványai után.

Az élő élelem azt jelenti, hogy helyben készül. Ismered az eredetét, a szervezeted örömmel üdvözli. Ami műanyag az műanyag. Olyan mint a csomagolása, melyet rendre túl is csomagolnak. Ha megfigyeled a termékeket a nagy multik polcain, akkor láthatod, hogy rendre egyre nagyobb és egyre bonyolultabb lesz a csomagolás. Ez optikai marketing. Veszel egy nagy doboz joghurtot, aztán kiderül, hogy csak félig van töltve. Nem térnénk ki arra most, hogy miből készül az epres joghurt…pszszz Ha egyszer megtudod soha sem veszel többé ilyet.

Szóval, veszel jó nagy dobozt, amiben azt hiszed, hogy sok minden van. Aztán hozod apád barkácsdobozát, hogy bele tudj jutni mondjuk egy mosogatógép tablettákat rejtő szuper titkos műanyag dobozba, vagy a gyerekeknek készült eszközök, játékok dobozait szintén egy szabaduló szobányi ötlettel tudod kinyitni. Ha nincs elég erő a karodban, hát akkor megkéred a szomszédot hozzá, mert esélytelen, hogy a gyereked még idén tudja használni.

A rettenetes az, hogy közben termeljük a szemetet. Megfigyelted már azt, hogy ahogy telnek az évek, vagy egyre több pénzed van, egyre nagyobb kukát vásárolsz? Egyszerűen a jó élet hozza magával a sok-sok szemetet.

Kevés a tudatos ember. Kevés az, aki nem eszik vackot. Kevés az, aki nem vesz túlcsomagolt terméket. Kevés ember az, aki hajlandó nem kérni műanyag szatyrot a boltokban a termékeknek, mert van a táskájában pár cekker. Egyáltalán ismered ezt a szót?

Lehet csapvizet és forrásvizet inni, üveg palackban tárolni. Megéri óvni a környezetet. Miért? Az életed függ tőle azért!

Most kicsit csukd le a szemed és őszintén gondolkozz: Te mit tettél eddig?

 

Sok ilyen ember kellene: